Saturday, 21 January 2012

'couple' yang halal disisi Allah

assalamualaikum.

hari nie saya nak share sikit perkara yang saya baca dari satu laman web untuk korang baca jugak. hee

Indah kan kita bercinta?
Indah kan bila kita saling merindu?
Indah kan bila kita boleh berpengangan tangan di hadapan semua orang?
Indah kan bila kita saling meluangkan masa?
Dan indah kan bila semua itu HALAL untuk kita?


“Allah SWT berfirman, “Pasti akan mendapat cinta-Ku orang-orang yang cinta-mencintai karena Aku, saling kunjung-mengunjungi karena Aku, dan saling memberi karena Aku.” (Hadits Qudsi).


Cinta tu fitrah,
Cinta tu indah.
Dan lagi indahnya cinta itu,
Bila 'i love you'
Lebih-lebih lagi redha Allah dan hubungan yang sah

Sebenarnya,tak salah untuk kita kahwin awal atau kahwin muda. Malah Perkahwinan itu suatu ibadah , sesuatu yang indah .Dan  cantiknya cinta itu bila kita menikah dahulu disebabkan rasa sayang dan hormat kita pada pasangan kita, kerana kita bimbang jika cinta kita dan pasangan kita itu boleh menyebakan dosa dan maksiat .Inilah yang baru dinamakan cinta!
Pernah dengar tak pasal nikah khitbah? Nikah khitbah ini sebenarnya indah,seronok dan bukannya menakutkan. Nikah khitbah ini bermaksud apabila pasngan itu menikah tetapi tinggal berasingan atau orang melayu panggil ia sebagai 'nikah gantung' .Nikah khitbah ni sebenarnya macam tiket untuk betul-betul ber'couple' dan bercinta dengan pasangan kita.Dengan tiket nikah ni, tiada masalah untuk kita bermesra, bergurau senda dan sebagainya dengan pasangan kita kerana dah disahkan sebagai suami isteri yang lebih menepati khitbah secara Islam.

'Couple' lain semua bercinta
Tapi kita lebih istimewa kerana saling mencintai kerana Allah
'Couple' lain berpegangan tangan dan ianya berdosa
Tapi kita halal untuk berpegangan tangan dan bermesra dengan izin Allah.
Seonok kan??

"Hai sekelian manusia, bertaqwalah kepada Tuhanmu yang telah menciptakan kamu dari diri yang satu, daripadanya pula Allah menciptakan pasangannya, dan dari keduanya dikembangkan laki-laki dan wanita-wanita yang ramai. Dan bertaqwalah kepada Allah dengan (menggunakan) nama-Nya kamu saling meminta satu sama lain; dan (peliharalah) hubungan silaturrahim. Sesungguhnya Allah sentiasa mengawasi kamu." (An-Nisa': 1).


Oleh itu, bagi anda yang sedang bercinta atau mencintai seseorang . Hormatilah pasangan anda dan janganlah kalian melakukakan perkara-perkara yang dilarang oleh Allah.Atau jika anda dan pasangan anda saling mencinta , jagalah hati dan ambillah langkah seperti 'nikah khitbah' ini.Dengan nikah khitbah ini, bolehlah kita menjadi 'couple' dengan romantik dan halal.
Indah kan?

Semoga Allah menganugerahkan saya dan awak cinta yang paling indah , halal dan berkekalan sampai jannah. Alhamdulillah :)

sungguh indah jika ada di antara kita yang melaluinya bukan?
insyaAllah, jika ditakdirkan saya bertemu jodoh awal, saya akan terimanya.
kalau boleh, saya tak nak bercouple tapi ingin berkawan dan kenal hati budi lalu berkahwin.
lepas kahwin baru la kita boleh bercouple. mase tu kalau nak sentuh-sentuh pun dah tak jadi hal sebab sudah halal. hehe

saya ada terbaca satu blog nie Diari Rindu Muhsin & Mira, diorang sebaya dengan saya, kira tahun nie masuk 20 tahun la. diorang kahwin tahun lepas after habis matrik. muda sangat-sangat diorang kahwin tapi alhamdulillah mereka ikut cara yang betul dan family diorang pun sokong dengan tindakan diorang tu. ouh! sweet sangat-sangat tengok diorang kahwin awal. rasa jeles pun ada. tapi dah Allah tetap mereka berkahwin awal.

p/s :bercouple, bila hubungan putus maka putus juga sampai bila-bila. tapi jika berkawan, hubungan takkan putus sampai bila-bila. :)

assalamualaikum :)No comments:

Post a Comment

Copyright© All Rights Reserved atin92woshow.blogspot.com